Din ciclul FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ sau
ACEEAȘI MĂRIE (educație) CU ALTĂ PĂLĂRIE

(1)

Citesc pe Edupedu, cu stupoare, următorul titlu: „COLECTAREA DE BANI DE CĂTRE PĂRINȚI PENTRU ATENȚII DESTINATE PROFESORILOR, ELIMINATĂ DIN ROFUIP 2022”
wtf?
Prima reacție a fost să mă întreb: a fost vreo prevedere în regulamentul de organizare a școlilor care permitea strângerea de bani pentru cadouri?
Bineînțeles că… m-am pus pe citit.
Și am constatat următoarele:
1. De dragul banului poți să pui articolelor ce titluri vrei. Cât mai scandaloase și cât mai șocante. Ce mai contează că induc în eroare cititorul? Se lămurește el cum stă treaba dacă citește… Dar DACĂ NU CITEȘTE??? Ce face? Rămâne în cap cu titlul! Important e să viziteze site-ul, să cumpere ziarul, să urmărească postul TV…
2. Peștele de la cap se împute (minister), dar se curăță de la coadă! Sintagma folosită în titlu e preluată și modificată după…. (ta-daaa!) comunicatul de presă al Ministerului Educației! A se compara „Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor” (Edu.ro) și „Colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor, eliminată din ROFUIP” (Edupedu.ro).
3. În fapt, este vorba comitetul de părinți al clasei dintre atribuțiile căruia a fost eliminată următoarea prevedere din litera d) a articolului 168: „atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”.
În schimb, la articolul 170 din ROFUIP 2022 se prevede, ca și în ROFUIP 2020:
(1) În baza hotărârii adunării generale, comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a unităţii de învăţământ şi a grupei/clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie.
(2) Sponsorizarea unei grupe/clase de către un operator economic/persoane fizice se face cunoscută comitetului de părinţi. Sponsorizarea nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/părinţi sau reprezentanţi legali.

Conform DEX2009, atribuție = Sferă de autoritate, de competență, de activitate a cuiva; însărcinare, obligație, sarcină dată cuiva spre îndeplinire.
Conform MDA2010, atribuție = 1. Competență presupusă de o funcție. 2. Drept conferit unei funcții. 3. Responsabilități care sunt de resortul unei funcții.

ÎN CONCLUZIE:
Conform noului ROFUIP, comitetul de părinți NU MAI ARE DREPT SARCINĂ/OBLIGAȚIE „atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”, DAR POATE FACE ASTA pentru întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a unităţii de învăţământ şi a grupei/clasei. Atragerea de „resurse financiare, care vor fi gestionate de școală” rămâne în 2022, ca și în 2020, tot sub semnul lui POATE și când e vorba de Consiliul reprezentativ al părinților/Asociația de părinți care acționează la nivelul școlii.
CA SĂ ÎNȚELEGEM MAI BINE: a fost eliminată o prevedere cu titlul de obligație, de la un nivel mic, al clasei, care era nepotrivită prin raport cu prevederile cu titlul de posibil/opțional, mai lejere, de la un nivel mai înalt, al școlii.
E drept, conform vechiului ROFUIP, fondurile atrase de părinții de la nivelul clasei puteau avea și alte destinații, întrucât articolul din 2020 nu era prea explicit formulat. Însă, din experiența mea, practica de a oferi cadouri, unele foarte mari, cadrelor didactice nu va fi stopată prin asta. Modificarea nu e decât o revizuire lipsită de efecte, motiv pentru unii să mai trâmbițeze ce realizări mărețe se fac în învățământul românesc.
Constat însă că, într-un învățământ subfinanțat, s-a scos din regulament (nu că ar conta asta!) singura prevedere care obliga, nu la atragerea de fonduri de către părinți, ci la susținerea atragerii de fonduri (ceea ce poate să însemne și doar că au întrebat pe cineva dacă vor să sponsorizeze școala…).


(va urma)


PS. Susțin renunțarea la cadouri substanțiale oferite profesorilor la fel de mult cum susțin și minimum 6% din PIB pentru educație! Susțin ideea că orice părinte, ca beneficiar secundar al educației, trebuie (nu poate!) să se implice activ inclusiv în asigurarea condițiilor optime de școlarizare a copilului, incluzând în asta și tragerea la răspundere a guvernanților care au distrus în ultimii 30 de ani învățământul sau a celor care acum se joacă de-a reforma!

Bibliografie:
https://edu.ro/comunicat_presa_53_2022_ROFIUP_nou
https://www.edupedu.ro/colectarea-de-bani-de-catre-parinti-pentru-atentii-destinate-profesorilor-eliminata-din-rofuip/

Lasă un comentariu